Mailsuite to jeden z najdokładniejszych i najbardziej niezawodnych trackerów e-mail na rynku. Możesz trackować każde otwarcie swojego e-maila, a także inne ważne metryki. Aby pomóc Ci jeszcze bardziej usprawnić działania e-mailowe, Mailsuite wysyła Ci alerty każdym razem, gdy odbiorca wykona jakąś czynność (jeśli masz je włączone). Te alerty obejmują:
- Alerty o otwarciu
- Alerty o kliknięciu linku
- Alerty o gorącej rozmowie
- Alerty o odnowieniu rozmowy
- I więcej!
Możesz włączyć lub wyłączyć każdy typ alertu w panelu Mailsuite. Kliknij Ustawienia i prywatność > Powiadomienia.
Co to jest alert o otwarciu?
Mailsuite wysyła Ci alert o otwarciu, gdy ktoś otworzy Twój e-mail. Alerty te pomagają Ci mieć wszystko pod kontrolą i kontynuować rozmowy z odbiorcami. Alerty o otwarciu mogą też być przydatne, ponieważ informują Cię, że ktoś jest zainteresowany Twoimi e-mailami.
Jednak w pewnych sytuacjach możesz otrzymywać niedokładne alerty o otwarciu – na przykład zaraz po wysłaniu e-maila lub nawet dla starszych e-maili, w których nie było ostatnio żadnej aktywności. Mailsuite używa pikseli trackingowych do trackowania Twoich e-maili, a fałszywe alerty o otwarciu zwykle pojawiają się, gdy piksel zostaje automatycznie pobrany, a nie w wyniku faktycznego otwarcia e-maila przez odbiorcę.
Co powoduje fałszywe alerty o otwarciu?
Poniższe sytuacje są najczęstszą przyczyną fałszywych alertów o otwarciu:
- Usługa e-mail odbiorcy automatycznie pobiera nasz piksel trackingowy. Jeśli zauważysz, że otrzymujesz alerty o otwarciu zaraz po wysłaniu e-maili do konkretnych osób (ale nie do wszystkich), to najprawdopodobniej jest to przyczyna. Zwróć uwagę na dodatkowe otwarcia e-maili od tych odbiorców – najprawdopodobniej będą to prawdziwe otwarcia.
- Twój CRM automatycznie pobiera nasz piksel trackingowy. Niektóre systemy CRM przetwarzają e-maile w taki sposób, że nasz piksel trackingowy zostaje pobrany natychmiast. Jeśli wysyłasz kopie swoich e-maili do zewnętrznego CRM i otrzymujesz powiadomienia o otwarciu zaraz po wysłaniu e-maila, zalecamy, abyś spróbował wysłać e-mail bez kopii do CRM, aby sprawdzić, czy problem nadal występuje.
- Program pocztowy na Twoim komputerze lub telefonie automatycznie pobiera nasz piksel trackingowy. Niektóre programy pocztowe wyświetlają podgląd zawartości wysłanych e-maili, co może powodować, że nasz piksel trackingowy zostaje pobrany razem z pozostałą treścią e-maila, zaraz po jego wysłaniu. Aby tego uniknąć, zalecamy wyłączenie podglądu e-maili.
Może się to zdarzyć również w przypadku starszych e-maili wysłanych jakiś czas temu, jeśli CRM lub klient pocztowy nagle wczytuje wstępnie lub ponownie pobiera ich treść (na przykład podczas synchronizacji lub automatycznego odświeżania). W takich przypadkach możesz zobaczyć kilka alertów o otwarciu, które pojawiają się jednocześnie dla rozmów bez ostatniej aktywności, mimo że nie wysłano żadnego nowego e-maila. Jest to fałszywy alert spowodowany automatycznym pobraniem piksela trackingowego, a nie prawdziwym otwarciem e-maila przez odbiorcę.
Inne artykuły w Centrum pomocy związane z alertami e-mail: