Wanneer je een melding krijgt dat een e-mail is geopend, betekent dit technisch gezien dat de tracking-pixel (die Mailtrack aan je e-mail heeft toegevoegd) is gedownload. Dit gebeurt in 95% van de gevallen omdat de hoofdontvanger de e-mail heeft geopend, maar het kan ook om andere redenen gebeuren, zoals wanneer je e-mail wordt doorgestuurd naar andere personen (die geen Mailtrack gebruiken en dus niet door onze app kunnen worden geïdentificeerd), je e-mail langs verschillende servers gaat, of de mailservice van de ontvanger je e-mail meerdere keren verwerkt.
Helaas maakt e-mailtracking geen deel uit van een e-mailprotocol, waardoor het nooit 100% betrouwbaar zal zijn en soms tot vreemd gedrag kan leiden.