Mailtrack to jeden z najdokładniejszych i najbardziej niezawodnych trackerów e-maili. Możesz sprawdzić, kiedy ktoś otwiera Twój e-mail, a także śledzić inne ważne wskaźniki. Żeby jeszcze lepiej pomagać Ci w doskonaleniu e-maili, Mailtrack wysyła Ci alert za każdym razem, gdy odbiorca wykona jakąś akcję (jeśli masz je włączone). Są to m.in.:
- Alerty o otwarciu
- Alerty o kliknięciu w link
- Alerty o gorącej rozmowie
- Alerty o wznowionej rozmowie
- I nie tylko!
Każdy typ alertu możesz włączyć lub wyłączyć w swoim panelu. Kliknij Ustawienia i prywatność > Powiadomienia.
Czym jest alert o otwarciu?
Mailtrack wysyła Ci alert o otwarciu za każdym razem, gdy ktoś otworzy Twój e-mail. Dzięki nim łatwiej ogarniesz swoje e-maile i kontynuujesz rozmowy z odbiorcami. Alerty o otwarciu pokazują też, że ktoś jest zainteresowany Twoimi wiadomościami.
Zdarza się jednak, że alerty o otwarciu są nieprawidłowe — na przykład przychodzą zaraz po wysłaniu e-maila albo dotyczą starszych e-maili, w których od dawna nic się nie działo. Mailtrack używa pikseli trackingu do trackingu Twoich e-maili, a fałszywe alerty o otwarciu pojawiają się zwykle wtedy, gdy ten piksel zostaje pobrany automatycznie, a nie dlatego, że odbiorca faktycznie otworzył e-mail.
Co powoduje fałszywe alerty o otwarciu?
Najczęstsze przyczyny fałszywych alertów o otwarciu to:
- Usługa e-mail odbiorcy automatycznie pobiera nasz piksel trackingu. Jeśli dostajesz alerty o otwarciu zaraz po wysłaniu e-maili do niektórych (ale nie wszystkich) osób, to prawdopodobnie właśnie to jest przyczyną. Zwróć uwagę na kolejne otwarcia od tych odbiorców — te najpewniej będą prawdziwe.
- Twój CRM automatycznie pobiera nasz piksel trackingu. Niektóre programy CRM przetwarzają e-maile w sposób, który powoduje natychmiastowe pobranie naszego piksela. Jeśli wysyłasz kopie swoich e-maili do zewnętrznego CRM i dostajesz powiadomienia o otwarciu zaraz po wysłaniu e-maila, zalecamy wysłać e-mail bez dodawania CRM i sprawdzić, czy problem nadal występuje.
- Program pocztowy na Twoim komputerze lub telefonie automatycznie pobiera nasz piksel trackingu. Niektóre programy pocztowe wyświetlają podgląd treści wysłanych e-maili, a to może sprawić, że nasz piksel trackingu zostanie pobrany razem z resztą treści zaraz po wysłaniu. Żeby tego uniknąć, zalecamy wyłączyć podglądy e-maili.
Może się to też zdarzyć w przypadku starszych e-maili, wysłanych jakiś czas temu, jeśli CRM lub klient poczty nagle wczyta wstępnie albo ponownie pobierze ich treść (na przykład podczas synchronizacji lub automatycznego odświeżania). W takich sytuacjach możesz zobaczyć kilka alertów o otwarciu naraz w rozmowach bez niedawnej aktywności, mimo że nie wysłano żadnego nowego e-maila. To fałszywy alert spowodowany automatycznym pobraniem piksela trackingu, a nie prawdziwe otwarcie przez odbiorcę.
Inne artykuły w Centrum pomocy o alertach e-mail: