Kiedy otrzymujesz powiadomienie, że e-mail został otwarty, technicznie oznacza to, że piksel trackingowy (który Mailtrack dodał do Twojego e-maila) został pobrany. W 95% przypadków dzieje się tak, ponieważ e-mail otworzył główny odbiorca, ale może to mieć też inne przyczyny — na przykład Twój e-mail został przesłany dalej innym osobom (które nie używają Mailtrack i dlatego nie mogą zostać rozpoznane przez naszą aplikację), Twój e-mail odbił się między różnymi serwerami albo usługa pocztowa odbiorcy przetworzyła Twój e-mail kilka razy.
Niestety, ponieważ tracking e-maili nie jest w rzeczywistości częścią żadnego protokołu pocztowego, nigdy nie będzie w 100% wiarygodny i czasami może prowadzić do dziwnych zachowań.